Köttiga ideal
Rejäla köttbitar, ofta brutalt hanterade, men tillagade med kärlek. Så ser det ut när många av våra mest kända manliga
tevekockar lagar mat. I senaste numret av magasinet Camino har journalisten
Tobias Jansson sett Per Morbergs programserier med genusglasögon – och funderar över hur manliga ideal
påverkar vår matlagning.
Texten utgår från kandidatuppsatsen Vad blir det
för kött – om konstruktion av maskulinitet hos Per Morberg som Tobias Jansson nyligen skrivit för Sociologiska institutionen vid
Göteborgs universitet. I artikeln i Camino varvas teoretiska resonemang från bland andra den amerikanska
filosofen Judith Butler och den svenska maskulinitetsforskaren Nicklas Neuman, med tankar från kockarna Jonas Borssén, Paul Svensson och Sara Begnér. Resultatet är en
diskuterande text om köttets roll i vår kultur och dess koppling till iscensättandet av maskulinitet.
Camino 28 med artikeln Köttiga ideal finns att köpa hos Press Stop, i välsorterade Pressbyråer och i specialbutiker från och med tisdag 25 september 2012.
Vill du veta mer?
Ladda ner kandidatuppsatsen
vadblirdetforkott.pdf
Kontakta
olof@tobiasjansson.se
Mer om Tobias Jansson
tobiasjansson.se
Mer om Camino 28
caminomagasin.se
”Om man bänkar sig i tevesoffan med Judith Butlers glasögon på, går det att förstå Per Morbergs våldsamma hantering
och tillagning av rejäla köttbitar som en del i hans iscensättande av sig själv som man – machoman. I program efter program imiterar han de
föreställningar som finns om en typ av karlakarl-maskulinitet där idéer om storlek, styrka,
våldsamhet och köttätande, är centrala.”
Ur texten
Köttiga ideal i Camino 28
”Han vill också vara ansvarsfull och slåss för småskalig djuruppfödning och dödande med så lite lidande som möjligt.
Dessutom synliggör han gärna det som sällan visas i vår kultur: köttets frånvarande referent i form av det döda djuret. Morberg
sätter en ära i att visa hur det ’verkligen’ går till – så som det gått till i tusentals år.”
Ur kandidatuppsatsen
Vad blir det för kött
—
Bilden längst upp till vänster kommer från den nyutkomna kokboken Per Morberg lagar husmanskost
(foto Martin Löf).
Därefter utdrag ur Camino 28 (collage foto TV4, lammspjäll foto Björn Lindberg, från Jonas Borsséns bok Grilla som proffsen!)
Längst ned utdrag ur uppsatsen Vad blir det för kött (foto TV4).
Tack till Cathrin Wasshede på Sociologiska institutionen, Göteborgs universitet, för exemplarisk handledning.